×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) משהין אע״פ שאינו גרוף ואינו קטום ומתניתין חנניא היא [דתניא חנניה אומר כל שהוא כמאכל בן דרוסאי מותר לשהותו על גבי כירה בשבתא] או דלמא [האיב] לא יתן לא ישהה הוא דאפילוג לשהות נמי איד גרוף וקטום אין ואי לא לאה ופליגא דחנניאו.
א. דתניא...בשבת: חסר ב-גנב, גכד, גנד ובדפוסים. בכ״י נ, גמז נוסף בהגהה. כ״י נ בסופו ממשיך על פי הגמרא, ומעין זה ברא״ש (ג:א).
ב. האי: כ״י נ, גנב, גמז, גכד, גנד, דפוסים.
ג. דאפילו: דפוסים: ואפילו. וכן בהמשך.
ד. נמי אי: גמז, גמד: ״אי״. דפוסים, רא״ש (ג:א): ואי.
ה. אי גרוף...לא: כ״י נ בלשון שלילה: ״אין משהין אי לא גרוף ולא קטום״.
ו. ופליגא דחנניא: חסר גם בעיתים. בגמז נוסף בהגהה. גנד: ״ודלא כחנניה״.
ר״ן על רי״ףהלכות הרי״ף כפשוטןעודהכל
אבל לשהות. שהניח הקדרה מבעוד יום מותר להשהותה לכשתחשך על גבי כירה אע״פ שאינה גרופה וקטומה ומני חנניא היא דאמר כל שהוא כמאכל בן דרוסאי מותר להשהותו על גבי כירה אע״פ שאינה גרופה וקטומה:
ומנא לן דהכי הוא מסקנא דהא בתר דשקלינן וטרינן איבעיא לן מהו לסמוך וכו׳. הרב אלפסי ז״ל מביא ראיות הללו לסיועי למילתיה דקי״ל לשהות תנן ואפילו בשהייה בעיא גרוף וקטום והחולקים עליו דחו כל ראיותיו ואני אכתוב על כל אחת ואחת טעמו של הרב אלפסי ז״ל וטעם החולקים עליו ראיה קמייתא היא מאי דאיבעיא לן בגמ׳ מהו לסמוך לה כלומר לסמוך קדרה אצל דופן הכירה שאינה גרופה שהכירה מיטלטלת היא ומושיבין אותה ע״ג קרקע וסבר הרב ז״ל דאע״ג דאיכא לפרושי לבעיין למאן דאמר להשהות תנן מהו להשהות בסמיכה ולמאן דאמר להחזיר תנן מהו להחזיר בסמיכה אפ״ה כיון דאמר תוכה וגבה הוא דאסיר (משום דאינה קטומה) דמשמע משום דאינה קטומה הוא דאסור תוכה וגבה משמע דכמ״ד להשהות תנן נקיט לה לבעיין דאילו לענין חזרה מיירי מאי איריא אינה קטומה אפי׳ בקטומה תוכה אסור דהכי אמר ר׳ חלבו אמר רב בגמ׳ (דף לז.) לא שנו אלא על גבה אבל בתוכה אסור והחולקין עליו אומרים דלא מכרעת דמשום דתלמודא נקיט לה לבעיא בכולהו וקושטא דמילתא הוא דכולהו תוכה וגבה אסור באינה קטומה נקט הכי אע״ג דלענין חזרה אפי׳ בקטומה תוכה אסור:
וסייעיה למילתיה תו מדאמרינן מאי הוי עלה תא שמע דתניא כירה שהסיקוה וכו׳. דודאי הך ברייתא מוכחא בהדיא דאפילו לשהות אי גרוף וקטום אין אי לא לא כדקתני בהדיא ואין משהין עליה אא״כ גרופה וקטומה. והחולקים עליו אומרים אין ברייתא הכי תניא וכר׳ יהודה אתיא דאמר הכי בברייתא בגמ׳ דאפי׳ לשהות בעינן גרופה וקטומה מיהו אע״ג דתלמודא פשיט בעיין מהך ברייתא לא מוכחא דכרבי יהודה ס״ל דאיכא למימר דהכי פשיט דמדר׳ יהודה נשמע לחנניא דכי היכי דלר׳ יהודה דאסר לשהות שרי לסמוך בשהיה ה״נ למ״ד להחזיר תנן שרי לסמוך בחזרה דאע״ג דחמיר איסורא להחזיר טפי מאיסורא דלשהות לענין תוכה מהא דרבי חלבו שכתבתי לעיל בסמוך אפשר דסבירא ליה לתלמודא דלענין סמיכה כי הדדי נינהו וליכא לאיפלוגי בינייהו ומכל מקום בעיין אפשיטא דלסמוך בשאינה גרופה שרי וכתבו בתוספות דאפילו הכי אין ללמוד מכאן שיהא מותר לסמוך אצל האש דשאני הכא שדפנות הכירה מפסיקין:
וסייעיה למילתיה תו דרבי אושעיא ורבה בר בר חנה נמי הכי סבירא להו כדאיתא בגמ׳. והחולקין עליו אומרים אינהו דאמרו כרבי יהודה ואנן כחנניא סבירא לן:
וסייעיה למילתיה תו מדאמרינן לקמן בענין תנור שהסיקוהו בקש ובגבבא וכו׳. דההוא שקלא וטריא כפשטה בשהייה היא והחולקים אומרים דהא ודאי לא מכרעא כלל דגמרא נקיט לה למר כדאית ליה ולמר כדאית ליה למ״ד לשהות תנן לשהות ולמאן דאמר להחזיר להחזיר:
ומתניתין חנניא היא. כאן אומרת השמועה שכוונתה לחידוש ברמה היותר גבוהה. כל שהוא כמאכל בן דרוסאי. בן דרוסאי הוא שם אדם שהיה נוהג לאכול גם מאכלים שבישולם לא הסתיים. האי ׳לא יתן׳ לא ישהה. זוהי האפשרות המתאימה לנוסח המשנה ׳עד שיגרוף׳.
ושקלינן וטרינן. התרגום המילולי הוא ׳ולקחנו וְנָתַנּוּ׳, והביטוי ׳שקלא וטריא׳ פירושו ׳משא ומתן׳ (׳משא׳, מלשון ׳לקיחה׳, כמו ׳לֹא חֲמוֹר אֶחָד מֵהֶם נָשָׂאתִי׳, במדבר טז, טו). השלב של ׳שקלא וטריא׳ הוא הדיון הנוגע ישירות להבנת המשפטים ׳נותנים׳ ו׳לא יתן׳ במשנה, והוא הדיון בשאלה האם ׳לשהות תנן׳ או ׳להחזיר תנן׳. הדיון הזה כולל אך ורק את שלש הנסיונות בתלמוד להכריע את השאלה הזו. ומסקינן. המסקנה הזו אינה כתובה במפורש בתלמוד, ולכן הכרח לפרש שבאמרו ׳מסקינן׳ הִתְכַּוֵּן הרי״ף למסקנה משתמעת. ומהיכן בדיוק משתמעת המסקנה הזו? להלן, בדף טז, ב, כותב הרי״ף ׳ומדחאזינן למסקנא דגמארא וסוגיא דשמעתה...׳, ומדבריו אלה נדע שהמסקנה הזו משתמעת משני מקומות בתלמוד: מה׳גמרא׳, ומ׳מהלך השמועה׳. מדברי הרי״ף עצמו (ר׳ מיד להלן ד״ה ׳בתר דשקלינן...׳) מתברר כי במונח ׳גמרא׳ בהקשרנו הוא מִתְכַּוֵּן לאותה ׳שקלא וטריא׳ הנוגעת ישירות להבנת המשפטים ׳נותנים׳ ו׳לא יתן׳ במשנה, וממילא מתברר כי ׳מהלך השמועה׳ הוא כל הנאמר בתלמוד לאחר אותה ׳שקלא וטריא׳. ואכן, להלן כותב הרי״ף ׳בתר דשקלינן וטרינן איבעיא להו מהו לסמוך׳, ומהמילה ׳בתר׳ משתמע כי השלב של ׳שקלינן וטרינן׳ כולל את כל הנאמר עד ׳איבעיא להו מהו לסמוך...׳ ולא עד בכלל (והוא הדיון בשאלה האם ׳לשהות תנן׳ או ׳להחזיר תנן׳), ומשם ואילך מתחיל השלב של ׳מהלך השמועה׳. בדבריו להלן יסביר הרי״ף בפירוט כיצד הסיק משלב ׳מהלך השמועה׳ ש׳לשהות תנן׳, אך אין בדבריו הסבר כיצד הסיק את המסקנה הזו מהשלב של השקלא וטריא. נראה אפוא כי לדעתו המסקנה הזו עולה מה׳שקלא וטריא׳ באופן ברור שאינו טעון הסבר נוסף. ואכן, המעיין בתלמוד יראה שהנסיונות השני והשלישי להכריע את האיבעיא אכן זוכים לדחיה סבירה, אך הנסיון הראשון, התומך בפירוש ש׳לשהות תנן׳, נדחה בטענת ׳חיסורי מחסרא׳. נראה כי הרי״ף חשב שהדחיה הזו אינה בעלת תוקף משמעותי, ולכן נותרה הראיה עצמה כבעלת תוקף, והיא ׳מסקנא דגמרא׳.
ומנא לן דהכין הוא מסקנא. הרי״ף אינו מסתפק בְּהַעֲרָכָה וּבְשִׁקּוּל דעת שלו את העולה מהדיון בשלב של ׳שקלינן וטרינן׳, והוא מחפש מקור בהמשך ׳מהלך השמועה׳ ממנו משתמע שכך המסקנה.
מהו לסמוך לה. השמועה מביאה בריתא לפשוט את השאלה ׳מהו לסמוך לה׳, ומתוך הבריתא ניתן לדעת שני נתונים אודות התוכן המדויק של השאלה. (א) השאלה היא ביחס לסמיכה מבעוד יום, שהרי באותה בריתא מפורש שהיא עוסקת בהשהיה, שהיא פעולה שניתן לעשותה רק מבעוד יום. (ב) השאלה היא ביחס לסמיכה לכירה שיש בה אש, שהרי באותה בריתא מפורש שהיא עוסקת בסמיכה לכירה שיש בה אש. תוכה וגבה הוא דאסיר. כאן ׳הסגירה׳ השמועה את עמדתה, החולקת על חנניה.
אסקינן לבעיין. הכוונה היא לבעיה האם מותר לסמוך לכירה שיש בה אש. ואין משהין עליה אלא אם כן גרופה וקטומה. המשפט הזה ׳מסגיר׳ את העמדה החולקת על חנניה, ומכאן דברי הרי״ף דאלמא הכין היא הלכתא. היינו, שהפירוש ׳לשהות תנן׳ הוא המקובל להלכה. ורבי אושעיא... ורבה בר חנה אמר רבי יוחנן. ר׳ בתלמוד לז, א ב.
אבל לסמוך. מבעוד יום שפיר דאמי. מותר. בשמועה בתלמוד מובא ׳דיוק׳ של רב יוסף ממשנת תנור, ופירכא של אביי על הדיוק הזה. הרי״ף מראה שבתוך מכלול דברי אביי מצויה במפורש אף ההבנה שבמשנת כירה ׳לשהות תנן׳. עקרונית יכול היה הרי״ף להסתפק בהבאת אותה הבנה בדברי אביי המתיחסת למשנת כירה, אך הרי״ף לא הסתפק בכך, והביא גם את ה׳דיוק׳ של רב יוסף ממשנת תנור, וגם חלק רחב יותר ממכלול דברי אביי. נפנה אפוא כעת, בעקבות הרי״ף, לפירוש ה׳דיוק׳ של רב יוסף׳. המשנה אומרת כך: ׳תנור שהסיקוהו בקש ובגבבא לא יתן בין מתוכו בין מעל גביו. כופח שהסיקוהו בקש ובגבבא הרי זה ככיריים, בגפת ובעצים הרי הוא כתנור׳. במשנה הזו אין התיחסות מפורשת לתנור שהסיקוהו בגפת ובעצים, אך הדבר פשוט שיש לקרוא את המשנה כך: תנור שהסיקוהו [אפילו] בקש ובגבבא לא יתן...׳, וממילא ברור שאם הסיקוהו בגפת ובעצים לא יתן עליו כלום. רב יוסף התבונן במשפט במשנה: ׳תנור שהסיקוהו בקש לא יתן בין מתוכו בין מעל גביו׳, והסיק מכך, על דרך ה׳דיוק׳, שמותר לסמוך לתנור שהסיקוהו בקש. ואך זאת נעיר, כי מהדיוק הזה אי אפשר ללמוד שמותר לסמוך לתנור שהסיקוהו בגפת, שהרי תנור כזה לא נזכר במשנה במפורש. בשלב הזה מביא הרי״ף התיחסות מצד אביי להלכה המובאת ב׳משנת תנור׳, ולפיה כופח שהסיקוהו בגפת נדון כתנור. אביי הבין שההלכה הזו מניחה למעשה הלכה אחרת, והיא, שקיימת פעולה מסוימת שאסור לעשותה בתנור שהסיקוהו בגפת ומותר לעשותה בכירה שהסיקוה בגפת (שהרי אם כירה שהסיקוה בגפת שווה בהלכותיה לתנור שהסיקוהו בגפת, אזי שוב לא היה טעם לשנות ב׳משנת תנור׳ שכופח שהסיקוהו בגפת נדון כתנור). ומהי אותה פעולה? אביי שולל את האפשרות שזוהי פעולת ההשהיה, מכיון שההשהיה אסורה לא רק בתנור אלא אף בכירה שהסיקוה בגפת. בשלילה הזו מפורשת בדברי אביי ההבנה שבמשנת כירה ׳לשהות תנן׳, ומכאן ראיית הרי״ף לשיטתו. וכמובן, זוהי ראיה רק משיטת אביי עצמו.
ר״ן על רי״ףהלכות הרי״ף כפשוטןהכל
 
(2) ושקלינן וטרינן ומסקינןא דלא יתןב לא ישהה הוא דאפילוג להשהות אי גרוף וקטום אין ואי לא לא וכל שכן להחזירד ומנא לןה דהכין הואו מסקנא דהא בתר דשקלינן וטרינן {בבלי שבת לז ע״א} איבעיא להו מהו לסמוך לה תוכה וגבה הוא דאסר אבל לסמוך שפיר דאמי או דילמא לא שנא ומדאמרינןז תוכה וגבה הוא דאסיר שמעינןח דאסור לשהות על גבי כירה שאינה גרופה וקטומה. ועוד הא אסקינן לבעיין ואמרינןט מאי הוי עלה תא שמע [דתניא]⁠י כירה שהסיקוה בגפת או בעציםיא סומכין לה ואין משהין עליהיב אלא אם כן גרופה וקטומה וגחלים שעממו או שנתנו עליהן נעורת של-פשתן דקהיג הרי היאיד כקטומה דאלמא הכיןטו היא הילכתא ור׳ הושעיא נמיטז הכין סבירא ליה ורבה בר בר חנה אמר ר׳ יוחנןיז נמי הכי סבירא ליהיח. ועוד הא אמרינן לקמאן בעניןיט תנור שהסיקוהו בקש או בגבבאכ {בבלי שבת לח ע״ב} סבר רב יוסף למימר תוכו תוכו ממש על גבו על גביו ממש אבל לסמוך שפיר דאמי. אותביהכא אביי כופח שהסיקוהוכב בקש או בגבבא הרי היא ככירים בגפת או בעציםכג הרי היא כתנור הרי היא כתנור דאסור [דאי]⁠כד בכירה שרי במאי עסיקינן אילימא על גבהכה ובמאי אילימא בשאינה גרופה ואינה קטומה אלא כירהכו כי אינה גרופה וקטומהכז אפילוכח על גבה מי שרי דאלמא הכין היאכט הלכתא דכירה כי ליתהל גרופה וקטומה על גבה אסור. והא {בבלי שבת לז ע״ב} דאמר רב
א. ומסקינן: כך גם ב-גנד. גנב, גכד, גמד, דפוסים: ״ומסקנא״ וכן בעיתים.
ב. ומסקינן דלא יתן: כ״י נ: ״ומסקנא הכי דהאי לא יתן״.
ג. דאפילו: דפוסים: ואפילו.
ד. להחזיר: דפוסים: להחזירה.
ה. ומנא לן: וכן בעיתים. דפוסים: ומסתברא לן.
ו. הוא: חסר בעיתים.
ז. ומדאמרינן: כ״י נ, רא״ש (ג:א): ״מדאמרינן״.
ח. שמעינן: כ״י נ מוסיף: ״מינה״.
ט. ואמרינן: חסר בדפוסים.
י. דתניא: גמד, כ״י נ, וכן בעיתים.
יא. או בעצים: דפוסים, עיתים: ״ובעצים״. וכן בהמשך. וכך בר״ח במשנה. רא״ש (ג:א):״ועצים״.
יב. עליה: דפוסים: על גבה.
יג. דקה: חסר ב-גמד.
יד. היא: גנב: ״הן״, מוסב על הגחלים.
טו. דאלמא הכין: דפוסים, רא״ש (ג:א): אלמא דהכין. וכן בהמשך.
טז. נמי: חסר ב-גכד.
יז. אמר ר׳ יוחנן: חסר בכ״י נ.
יח. כ״י נ בהגהה נוסף: ״ורבא בר בר חנא אמ׳ ר׳ יוחנ׳ נמי הכי סבירא ליה״.
יט. בענין: דפוסים: לענין.
כ. או בגבבא: דפוסים, רא״ש (ג:א): ובגבבא.
כא. אותביה: דפוסים: ואותביה.
כב. כופח שהסיקוהו: דפוסים: כיפה שהסיקוה. ואכן כך גרסו לקמן במשנה. וכן נראה בכ״י נ לפני ההגהה.
כג. או בגבבא, או בעצים: דפוסים, רא״ש (ג:א): ״ובגבבא״, ״ובעצים״.
כד. דאי: כ״י נ, גנב, גכד, גמד, רא״ש. כ״י א:״אי״. דפוסים: הא.
כה. גבה: כ״י נ, גנד, גמד, דפוסים בלשון זכר: ״גביו״. וכן בהמשך.
כו. כירה: חסר ב-גנב.
כז. אלא...קטומה: חסר בדפוס קושטא (מחמת הדומות).
כח. אפילו: נוסף רק בדפוס קושטא.
כט. היא: חסר ב-גמד ובדפוסים.
ל. ליתה: גנב, דפוסים בעברית: אינה. וכן בשאר המאמר שם.
ר״ן על רי״ףהלכות הרי״ף כפשוטןעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ר״ן על רי״ףהלכות הרי״ף כפשוטןהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144