×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) וקורה כל שארכו יתר על רחבו ובתים וחצירות פתוחות לתוכו ואי זו היא חצר שאינה ניתרת בלחי וקורה אלא בפס ארבעה כל שאין ארכה יתר על רחבה אבל ארכה יתר על רחבה ואפילו משהו הויה לה כמבוי ומבוי בלחי וקורה סאגי (ליה)⁠א:
א. ליה: חסר ב-גב, גט, גי, דפוסים, עיתים, רא״ש.
ר״י מלוניל על רי״ףעודהכל
ובתים וחצרות פתוחים לתוכו. כלומר שתי חצירות ובכל חצר צריך שני בעלי בתים כדי שיצטרכו לעירובי חצירות וצריך שתי חצרות במבוי כדי שיצטרכו לשיתוף מבוי דהא קי״ל [דף עא:] שאין סומכין לשיתוף במקום עירוב ולעירוב במקום שיתוף ולכל חצר וחצר צריך היכרא שאין לו לסמוך [זה] ע״ז על כן לא סגי בבעל הבית אחד בחצר אחת בצד אחד ובשני בעלי בתים בחצר אחת מצד השני או ברוח אחת שאם היה כאן אותו בעל הבית שהיה יחיד אין נודע לו אם צריך (שתוף) [עירוב] אם לא שהרי הוא משתתף עמהם ולא עירב ואם היו בחצר אחד ארבעה בעלי בתים לא סגי בהכי להתיר המבוי שהרי אינן צריכין אלא עירוב ואינן צריכין שתוף:
ואיזהו חצר כו׳. שאם היה ארכה יתר על רחבה אפי׳ משהו הוה ליה כמבוי ומבוי בלחי וקורה סגי צריך שנפרש דכי סגי ליה בלחי וקורה הני מילי שפתוחין לאותו חצר בתים וחצרות כענין שפירשנו למעלה:
מתני׳ קורה שאמרו וכו׳ רחבה כדי לקבל אריח. שתהא דומה לקביעות לבנות עליה בנין רחב כשיעור האריח כדי שלא יתליע מפני הגשמים:
והאריח הוא חצי לבינה של ג׳ טפחים. נמצא אריח טפח ומחצה רחב:
ודיה לקורה ברחב טפח כדי לקבל אריח זה לרחבו. ובגמרא [דף יד.] פריך טפח ומחצה בעיא ומתרץ כיון דאיכא רחבה טפח מלבן לה בטינא כלומר ממרח בטיט על רחבה של קורה ומניח האריח על הטיט ומוציא מהאריח מלא אצבע [מצד אחד] וכן מצד שני וקאי ואינו זז ממקומו והבליטה מועלת לקורה להגן מפני הגשמים:
ובריאה כדי לקבל אריח. כלומר אריחין הרבה כשיעור רוחב פתח המבוי מדובקים שם בטיט כפי מה שצריך להם שאל״כ לא תהא בה היכרא דסבורים בני רה״ר דלפי שעה נתנה שם אבל כשהיא בריאה ועבה וראויה לקבל בנין כזה ניכר ומפורסם לכל שלקביעות הושמה שמה ואית בה היכרא ור׳ יהודה ס״ל רחבה אע״פ שאינה בריאה דאזיל לטעמיה דקורה אינה אלא משום מחיצה:
היתה של קש וכו׳. ר׳ יהודה קתני לה ובא להוסיף שאע״פ שהיא ממין שאינה בריאה לקבל בנין כזה אפ״ה כשר:
עקומה. מפרש בגמ׳ שעקמימותה חוץ למבוי ואפילו הכי אמרינן רואין כאילו היא פשוטה וכולה תוך המבוי עומדת ולרבנן דלית להו רואין אם היה עקמימותה חוץ למבוי ומשך העקמימות יותר משלשה טפחים שאם היה נחתך כל אותו עקמימות ממנה היה בין קורה לקורה שלשה טפחים המבוי פסול ור׳ יהודה דאית ליה רואין אף על פי שיש בין קורה לקורה שלשה טפחים כשר המבוי:
עגולה. ואין אריח יכול לנוח עליה אבל עבה היא שאם תחלק תהיה רחבה טפח רואין אותה כאילו היא מרובעת ואי זו היא מדת עגול שלה להכשירה כל שיש בהיקפה שלשה טפחים כלומר שצריכה חוט של ג׳ טפחים להקיפה סביב בידוע שיש שם רוחב טפח אם תחלק וכולה מתני׳ זו דאית ליה רואין רבי יהודה קתני לה:
גמ׳ צריכה שתהא בריאה כדי לקבל אריח. כמו שמפורש בפירוש המשנה:
אבל מעמידי קורה. כלומר אם סמך הקורה ע״ג יתדות נעוצין בקרקע או שכותלי המבוי הם מקורים וקורה נסמכת עליהם אין צריכין שיהיו בריאים לקבל אריח וקורה אלא ראוין לקבל אריח לבדה דהא לא יהבי׳ אריח עליה לגמרי אלא בעינן קורה בריאה להראות שהיא לשם קביעות נקבעה לשם כי היכי דתיהוי היכר מעליא אבל במעמידי הקורה לא צריך היכר:
ורב חסדא. ס״ל אם לא יהיה היכר במעמידי הקורה מה יועיל היכר הקורה והלא המעמידים יכחישו ההיכר:
פחות מג׳ א״צ להביא קורה אחרת. דאמרי׳ לבוד ורשב״ג סבר דאמרי׳ לבוד עד ד׳:
שתי קורות המתאימות. שהניחן זו אצל זו אע״פ שהניחן בתוך ג׳ טפחים לא אמרי׳ בהו לבוד ויצטרפו זה עם זה לשיעור טפח דלא לקביעות הושמו שם שניהם אא״כ הם כל כך סמוכין בתוך טפח שאם ינתן האריח שרחבו טפח ומחצה בין תוך שני הקורות ולא יפול לארץ שיסמוך באצבע מכאן ובאצבע מכאן נמצא שאין ביניהם אלא טפח מצטרפין ואם לאו אין מצטרפין ויש שגורסין לארכו דהיינו שיעור דאמרינן בעלמא דפחות מג׳ אמרינן לבוד [ורשב״ג אתי לאפלוגי שאפילו אינן חלוקות אלא קורה אחת היא צריכה שתהא רחבה לקבל אריח לארכו ל׳ ודוחה הגירסא ואמר לא נהירא דא״כ רשב״ג במתני׳ הוה ליה לאיפלוגי] ולא נהירא שהרי מצינו שר״ג לא פליג במתניתין דס״ל דמתני׳ דסגי לקורה ברוחב טפח וכשהן חלוקות בעי ג׳ טפחים:
היתה אחת למעלה ואחת למטה. כלומר זו אצל זו הן אלא שהאחת ממעמידיה גבוהין משל חברתה על כן היא גבוהה ממנה:
רואין את העליונה וכו׳. ואע״ג דהכא משמע שלעולם מצטרפין שתיהן עד כל זמן שהעליונה במקום כשר דהיינו למטה מעשרים והתחתונה נמי במקום כשר דהיינו למעלה מי׳ טפחים אע״פ שיש ביניהם כמה אמות והטעם משום דאמרינן חבוט רמי ולא משום לבוד. הא פרכינן להאי סברא במס׳ סוכה בפ׳ הישן תחת הסוכה [דף כב:] ואמרינן דלא אמרינן חבוט רמי לדבר שהוא פחות מטפח ומתרץ לה להאי ברייתא דכי אמרינן לבוד מצטרפין הקורות שתיהן בעוד שאין ביניהם ג׳ טפחים א״נ טפח לבדו כמו שמפורש למעלה ה״מ ששתיהן במקום כשר כגון שהעליונה בתוך כ׳ ותחתונה סמוכה לה בתוך ג׳ או פחות מרוחב טפח אבל יתר מג׳ לא דלא אמרי׳ חבוט רמי דבר שהוא פחות מרוחב טפח אבל אם היתה התחתונה בתוך כ׳ והעליונה למעלה מכ׳ אע״פ דאמרינן לבוד להשפילה למטה ולהכשירה אע״ג דשאר רואין אמרינן האי רואין לא אמרינן ואם היתה התחתונה למטה מי׳ טפחים ועליונה למעלה מי׳ אע״פ שהיא לה בתוך ג׳ לא אמרינן לבוד ונראה אותה כאילו היא גבוהה למעלה כדי להכשירה דאע״ג דשאר רואין אמרי׳ האי רואין לא אמרי׳ כיון שמקצתן במקום שאינו ראוי:
ור׳ יוסי בר יהודה ס״ל כאבוה דהיינו ר׳ יהודה דאית ליה רואין ופליג עליה דר׳ יהודה דמכשיר כל הקורה למעלה מכ׳ והוא לא מודה ליה בהאי וכי האי רואין לא אמרינן:
היא בתוך מבוי עקמימותה חוץ למבוי וכו׳. צ״ע אמאי הביא הרב אלפסי ז״ל מילתיה דרבי זירא דהא מילתיה דרבי זירא למאן דאית ליה רואין אתאמרת ולמאן דאית ליה רואין לא מפליג בין ג׳ לפחות מג׳ ועוד דר׳ יהודה אפי׳ למעלה מכ׳ מכשיר וי״ל דלדעת ר׳ יוסי קתני לה דלית ליה רואין היכא שאין הקורה מונחת במקום כשר ופסקינן כותיה כיון דקאי [רבנן] בשיטתיה כדפסקינן [דף טז:] במחיצה של שתי בלא ערב וערב בלא שתי כוותיה כיון דקאי אבוה בשיטתיה:
ר״י מלוניל על רי״ףהכל
 
(2) {משנה עירובין א:ג-ד} מתני׳ הקורה שאמרו רחבה כדיא לקבל אריח והאריח חצי לבנה של-שלושה טפחין דיה לקורה שתהא רחבה טפח כדי לקבל אריח לארכוב רחבה לקבל אריח ובריאה לקבל אריח ר׳ יהודה אומר רחבה אע״פ שאינה בריאהג:⁠ד
א. כדי: וכן עיתים (סי׳ צז), ר׳ יהונתן. חסר ב-גב, גט, גי, כ״י נ, רמב״ם פיהמ״ש ומשנ״ת הל׳ שבת (יז:יג).
ב. לארכו: דפוסים: לרחבו.
ג. כ״י נ מוסיף: ״דיה לקורה שתהא רחבה טפח לטפח ומחצה. בעי מלבן לה בטינא מהאי גיסא ומהאי גיסא וקימ׳⁠ ⁠⁠״. (תחילתה של התוספת כלשון רש״י. סופה מלשון הגמרא (יד ע״א). שניהם מובאים בפי׳ ר׳ יהונתן.)
ד. בדפוסים ממשיכים כאן במשנה ה: היתה של קש...רוחב טפח.
ר״י מלוניל על רי״ףעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ר״י מלוניל על רי״ףהכל
 
(3) {בבלי עירובין יד ע״א} גמ׳ אמר רבה בר רב הונא קורה שאמרו צריכה שתהא בריאה כדיא לקבל אריח ומעמידי קורה אינןב צריכין שיהו בריאין כדי לקבל קורה ואריח ורב חסדא אמר אחד זה ואחד זה צריכין שיהו בריאין כדיג לקבל קורה ואריח. תנו רבנן קורהד [היוצאה]⁠ה מכותל זה ואינה נוגעתו לכותל [אחר]⁠ז וכן שתי קורות אחת [יוצאה] בכותל זה ואחת [יוצאה]⁠ח בכותל זה ואיןט מגיעותי זו לזו פחות משלשה אין צריך להביא קורה אחרת שלושה צריך להביא קורה אחרת רבן שמעון בן גמליאל אומר פחות מארבעה אין צריך להביא קורה אחרת ארבעה צריך להביא קורה אחרתיא וכן שתי קורות המתאימות לא בזו לקבל אריח ולא בזו לקבל אריח אם מקבלותיב אריח לרחבו טפח אין צריך להביא קורה אחרת ואם לאו צריך להביא קורה אחרת רבן שמעון בן גמליאל אומר אם מקבלות אריח לארכו שלשה [טפחים]⁠יג אין צריך להביא קורה אחרת ואם לאו צריך להביא קורה אחרת. היויד אחת למעלה ואחת למטהטו ר׳ יוסי ביר׳ יהודה אומר רואין את העליונה כאילו היא למטה ואת התחתונה כאילו היא למעלה ובלבד שלא תהא עליונה למעלה מעשרים אמה ותחתונה למטה מעשרהטז:
א. כדי: חסר בכ״י נ (כפי שחסר שם במשנה).
ב. אינן: כ״י נ: ״אנו״. גב: ״אמרי אינן״.
ג. כדי: חסר בכ״י נ.
ד. קורה: חסר בכ״י נ.
ה. היוצאה: כך בכ״י נ, גי, עיתים, ר״ח, דפוסים. כ״י א, גב: ״היוצא״.
ו. נוגעת: כ״י נ: ״נוהגת״.
ז. אחר: כך בכ״י נ, גב, גי, דפוסים, עיתים, רא״ש. כ״י א: ״האחר״.
ח. יוצאה, יוצאה: כך ב-גב, גי, רחב״ש, עיתים, דפוסים. חסר בכ״י נ. כ״י א: ״יוצא״.
ט. ואין: כ״י נ: ״אין״.
י. מגיעות: דפוסים: מגיעין.
יא. ארבעה... אחרת: חסר בכ״י נ, עיתים. גי בסדר הפוך: ״ארבעה צריך...פחות מארבעה אין צריך...⁠״.
יב. אם מקבלות: דפוסים: ומקבלות.
יג. טפחים: כך ב-גב, עיתים.
יד. היו: דפוסים: היתה.
טו. למעלה... למטה: דפוסים: למטה... למעלה.
טז. ברחב״ש: ׳ורבינו יצחק ז״ל אמ׳ דלית הילכת׳ כר׳ יוסי׳. (אולי הגיעה אליו מסורת זו בעל פה.)
ר״י מלוניל על רי״ףעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ר״י מלוניל על רי״ףהכל
 
(4) רבי יהודה אומר רחבה אע״פ שאינה בריאה: וליתא לדר׳ יהודה דבעינן רחבה ובריאה וכן נמיא הא דאמ׳ ר׳ יוסי בר׳ יהודה רואין את העליונה כאלו היא למטה ואת התחתונה כאלו היא למעלה ליתהב.
א. נמי: כך בכ״י נ, ריבבב״ן. חסר בדפוסים.
ב. רבי יהודה...ליתה: כך בכ״י נ, ריבב״ן, דפוסים. ב-גב הושלם בהגהה. חסר בעיתים וברא״ש. והרמב״ם פסק כר׳ יוסי בר׳ יהודה (הל׳ שבת יז:כה).
ר״י מלוניל על רי״ףעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ר״י מלוניל על רי״ףהכל
 
(5) {משנה עירובין א:ה-ו} מתני׳ היתה של-קש או של-קניםא רואין אותה כאילו היא של-מתכת עקומה רואין אותה כאילו היא פשוטה עגולה רואין אותה כאילו היא מרובעת אם יש בהקיפהב שלשה טפחים יש בה רוחב טפחג לחיים שאמרו גבהן עשרה טפחין רחבןד ועביין כל שהוא ר׳ יוסי אומר רחבן שלשה טפחים:
א. או של-קנים: כך בכ״י א, עיתים (סי׳ צח), רחב״ש, רמב״ם פיהמ״ש. גב, גד, גי, כ״י נ, דפוסים: ״ושל-קנים״.
ב. בהקיפה: דפוסים: בהיקפה. עיתים, רמב״ם פיהמ״ש: ״בהקפה״.
ג. המשנה עד כאן (מ״ה) כתובה בדפוסים למעלה, בצמוד למשנה הקודמת. מכאן (מ״ו) נמצא שם לקמן עם המשנה הבאה.
ד. רחבן: כך בכ״י א, כ״י נ. גב, עיתים, דפוסים: ״ורחבן״, וכן ברמב״ם פיהמ״ש. וכן בכל אלו ובכ״י נ בלשון הגמרא כאן.
ר״י מלוניל על רי״ףעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ר״י מלוניל על רי״ףהכל
 
(6) גמ׳ [היתה של קש [ושל-קנים]: לרבי יהודה היא ולית הלכתא כותיה]⁠א: אמר ר׳ זירא היא בתוך מבוי ועקמומיתהב חוץ למבוי היא בתוך עשרים ועקמומיתה למעלה מעשרים [היא למעלה
א. היתה של קש...כותיה: כך ב-גב, כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י א, גי, עיתים, ריבב״ן. ופירש כן ר׳ יונתן (שמא מדעתו). הרמב״ם במשנ״ת הל׳ שבת (יז:כו) הביא את הסיפא ״עקומה, עגולה״, אך לא סעיף זה ״קש״.
ב. ועקמומיתה: כ״י נ: ״ועקמותיה״. וכן בהמשך.
ר״י מלוניל על רי״ףעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ר״י מלוניל על רי״ףהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144