×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) מעשרה ועקמומיתה למטה מעשרהא] רואין כל שאילו תנטל עקמומיתה ואין בין זה לזה שלשה אין צריך להביא קורה אחרת ואם לאו צריך להביא קורה אחרת:
א. היא למעלה מעשרה ועקמומיתה למטה מעשרה: כך ב-גב, גד, כ״י נ, דפוסים. עיתים: ״היא למטה...ועקמומיתה למעלה...⁠״ חסר בכ״י א, גי.
בעל המאורר״י מלוניל על רי״ףעודהכל
{שמעתא דשלש מדות במחיצות}
והא דתניא לענין כלאים: נמצאת אתה אומר שלש מדות במחיצה וכו׳ – אוקמא רבא, מדסיפא רשב״ג רישא נמי רשב״ג. וכיון דקי״ל כרבנן ולא כרשב״ג, בטלה לה מדה אמצעית ואין לנו אלא שתי מדות במחיצה:
כל שהוא פחות מג׳, צריך שלא יהא בין זה לזה שלשה כדי שיהא בו תורת לבוד. זו מדה אחת.
וכל שהוא משלשה, ומשלשה ועד ארבעה ועד ארבע אמות ועד עשר אמות, צריך שלא יהא בין זה לזה כמלואו בנכנס ויוצא, שלא יהא פרוץ מרובה על העומד, כרב פפא דהלכתא כותיה. ואם היה בין זה לזה כמלואו בנכנס ויוצא, דהיינו פרוץ מרובה על העומד, כנגד העומד מותר כנגד הפרוץ אסור. ואם היה פרוץ כעומד, אף כנגד הפרוץ מותר. נפרצה ביתר מעשר, הכל אסור. היו שם קנים הדוקרנים ועשה להן פאה מלמעלה, אפילו ביתר מעשר מותר.
{שמעתא דעומד מרובה על הפרוץ בערב}
ועומד מרובה על הפרוץ, אי נמי, פרוץ כעומד: בשתי, הוי עומד. בערב, בעיא דרב המנונא – כגון דאייתי מחצלת וחקק בה, כדמפרש בגמ׳, ולא איפשיטא. ולחומרא נקטינן בכל ספק דמחיצות שבת.
מתני׳ לחיים שאמרו גובהן וכו׳. לחיים שנחלקו ר״א ורבנן כמה שיעורן. גבהן י׳ טפחים. כשיעור גובה מבוי שבפחות ממנו לא מיקרי מחיצה וכן נמי קורה שהניחה למטה מי׳ טפחים שצריך להגביה והא דלא תני בקורה למטה מי׳ כדקתני בגבוה למעלה מכ׳ משום דקא סמיך על משנה זו של לחי ששיעורו י׳ כשיעור מבוי:
ר׳ יוסי אומר רחבן ג׳. י״ל דדעתיה דר׳ יוסי דבעי דבר חשוב במחיצה שאפי׳ יפליגנו מן הכותל בג׳ לא ליתי אוירא דהאי גיסא ודהאי גיסא וליבטליה כדאשכחן במדה אמצעית של ג׳ מדות במחיצות כלאים [דף טז.] כל שהוא ג׳ [ומג׳ עד ד׳] צריך שלא יהא בין זה לזה במלואו ומוקמינן לה במלואו נכנס ויוצא ומש״ה מחמיר ר׳ יוסי ואפי׳ בסמכו לגמרי בכותל בעי ג׳ טפחים ברחבו. והלכה כסתם משנה אע״ג דקי״ל בעלמא (כאן יד: וגיטין סז.) דר׳ יוסי נימוקו עמו ובלבד שלא ירחיקנו מן הכותל ג׳ טפחים ואפי׳ לחי העומד מאליו כגון תל או עמוד או אילן שלא נטעו [שם] אדם לשם לחי הוי לחי וכן קבעינן בגמרא:
בכל עושין לחיים (וכו׳) אפי׳ בדבר שיש בו רוח חיים. כגון אדם או בהמה ולא חיישינן שמא תמות דמיתה לא שכיחא ולשמא תברח נמי ליכא למיחש דבקשורה מיירי ולשמא תרבץ תחתיה וליכא מחיצה עשרה נמי ליכא למיחש דמיירי דמתוחה באשלי מלעיל כלומר שקשורה בחבלי׳ לכותלי המבוי ביתדות שיוצאות מן הכתלים או מן התקרה ואינה יכולה לרבוץ תחתיה והכי מפרשינן בסוכה [דף כג.]:
ור״מ אוסר. דחייש למיתה ואע״ג דמתוחה באשלי מלעיל דזימנין דמתה וכווצה [ולא] הות גבוהה י׳ ולא יהיב אדעתיה וסמיך עלה:
ומטמא משום גולל. אם עשה ממנה גולל לקבר כלומר מצבה או דופק שסומך עליה נסר העליון המושם על פני המת מטמאין אדם וכלים דילפינן (חולין דף עב.) מדכתיב וכל אשר יגע על פני השדה לרבות גולל ודופק:
ר״מ מטהר. דמוקים ליה להאי קרא (להוציא) [לרבות] עובר שמת במעי אשה:
וכותבין עליו גיטי נשים. דהא דכתיב וכתב לה ספר כריתות האי ספר לספירת דברים בעלמא הוא דאתא ור׳ יוסי ס״ל דספר דוקא ואי לאו וכתב לה דאתי לרבויי כל דבר ה״א ספר אין מידי אחרינא לא קמ״ל וכתב וספר דרשינן הכי מה ספר שאין בו רוח חיים ואינו אוכל אף כל וכו׳ וצריך לפרש [לרבנן] שכותב לה גט על קרן פרה ונותן לה את הפרה שאם לא נתן אלא את הקרן כיון שצריך קציצה אחר שנכתב לא מיגרשה דכתיב וכתב ונתן מי שאינו מחוסר אלא כתיבה ונתינה יצא זה שמחוסר קציצה ונתינה:
גמ׳ יש לו חצי מבוי. ולא גזרינן אי שרית ליה חצי מבוי אתי לאשתמושי בכוליה וקמ״ל דלא גזרינן:
הילמי. במסכת שבת בפ׳ שמונה שרצים (דף קח.) הילמי שלמוירא:
לחי העומד מאליו. שלא הוקבע לשם תיקון מבוי:
היכא דלא סמכי עליה מאתמול. שהיה שם לחי אחר ונפל בשבת ונשאר שם האילן (שסומך עליו מאתמול) סמוך ללחי ורבא לטעמיה דלחי משום היכר הוא וכיון שאינו נעשה בידים ליכא היכרא לא לבני רה״ר ולא לבני המבוי. ואביי אמר הוי לחי דהא סמכי׳ עליה מאתמול. (צ״ע אמאי לא אמר) אביי אמר הוי לחי אביי לטעמיה דאמר לחי משום מחיצה ומחיצה העשויה מאליה הוי מחיצה:
מתני׳ שיירא שחנתה בבקעה (וכו׳) והקיפוה. מע״ש:
כלי בהמה. כגון מרדעות ואוכפין של בהמה והיא מחיצה שהרבה ממנה פרוץ כגון החלל שבין אוכף לאוכף אעפ״כ הויא מחיצה ומותר לטלטל בכל הבקעה שהיתה מתחלה כרמלית שהרי עכשיו היא מוקפת לדירה ובלבד שיהא עומד שבמחיצה כשיעור הפרוץ כלומר שיהא עומד כפרוץ דהכי קבעינן הלכה בגמ׳ [בדף טז:] דעומד כפרוץ אף כנגד הפרוץ מותר שאם היה הפרוץ מרובה על העומד אף כנגד העומד אסור אע״פ שאין כל פרצה ופרצה יותר מי׳ אמות ואם היתה שם פרצה יותר מי׳ אמות אף כנגד העומד אסור אע״פ שהעומד מרובה על הפרוץ דלגמרי נחשבת אותו דופן כאילו אינו וחצר שנפרצה במילואה למקום האסור לה דין הוא שתאסר שהרי אין לה ד׳ מחיצות ובגמרא דקבעינן [דף יב.] דחצר ניתרת בפס ד׳ טפחים מיירי שאין בפרצה י׳ אמות דחשבינן ליה כפתח כדאמרי׳ הכא במתני׳ כל פרצה שהיא כעשר אמות מותרת מפני שהיא כפתח ובלבד שיהיה העומד שלה ד׳ טפחים אבל בפחות מכן אתי אויר הפרצה ומבטל לה אע״פ שאין יותר מעשר:
יותר מכן אסור. אע״פ שהעומד מרובה על הפרוץ דכנפרץ במילואה דמי ואף כנגד העומד אסור:
גמ׳ פרוץ כעומד. וכל ההיקף סביב עשוי כן:
בעל המאורר״י מלוניל על רי״ףהכל
 
(2) {בבלי עירובין יד ע״ב}א פיס׳ רחבן ועביין כל שהוא: [וכמה]⁠ב כל שהוא תאני ר׳ חייה אפילו כחוט הסרבל תאנא עשה לחי לחצי מבוי יש לו חצי מבוי פיר׳ אם [בא]⁠ג לחצי מבוי הפנימי ועשה בו לחי והניח החצי החיצון בלא לחי יש לו להשתמש באותו החצי הפנימי מן הלחי ולפנים ומן הלחי ולחוץ אסור להשתמש דכמבויד בפני עצמו דאמי. אמר רבא עשה לחי למבוי והגביהו מן הקרקע שלשה טפחים או שהפליגו מן הכותל שלושה (טפחין)⁠ה לא עשה [ולאו] כלום ואפילו לרבן שמע׳ בן גמליאל דאמר אמרינן לבוד הני מילי למעלה אבל למטה כיון דהויה לה כמחיצה שהגדיין בוקעיןז בה לא.
א. בדפוסים כאן מקומה של משנה ו כולה: לחיים שאמרו...ר׳ יוסי הגלילי פוסל.
ב. וכמה: גב, גד, גי, כ״י נ, עיתים, דפוסים. כ״י א: ״כמה״.
ג. בא: כך ב-גב, גד, גי, כ״י נ, עיתים, דפוסים. כ״י א: ״יבא״.
ד. דכמבוי: גד: ״דמבוי״ דפוס קושטא: וכמבוי.
ה. טפחין: רק כ״י א. חסר ב-גב, גד, גי, עיתים כ״י נ, דפוסים.
ו. ולא: כך ב-גב, גד, גי, כ״י נ, עיתים, דפוסים. חסר בכ״י א.
ז. בוקעין: כ״י נ: ״שוקעין״.
בעל המאורר״י מלוניל על רי״ףעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בעל המאורר״י מלוניל על רי״ףהכל
 
(3) ר׳ יוסי אומר רחבן שלשה טפחין: אמר רב יוסףא אמר רב יהודה אמר שמואל אין הלכה כר׳ יוסי לא בהלמי ולא בלחיים אמר ליה רב הונא בר חנינא בהלמי אמרת לן בלחיים לא אמרת לן. רב רחומי מתני הכי אמר רב יהודה בריה דרבב שמואל בר שילת משמיה דרב אין הלכה כר׳ יוסי לא בהלמי ולא בלחיים אמרו ליה אמרתה אמר להו לא אמר רבא האלהים אמרה וגאמירנא לה [מיניה]⁠ג ומאי טעמ׳ הדר ביה משום דר׳ יוסי נמקו עמו אמר ליה רבא בר [רבד] חנין לאביי הילכתא מאי אמר ליה פוק חזי מהה עמא דַבַר כלומר כרבנן נהוג עלמא ולא כר׳ יוסי:
א. אמר רב יוסף: חסר בדפוס קושטא.
ב. דרב: גב: ״דבת״
ג. מיניה: גכך ב-גב, גב2, גד, גי, כ״י נ, עיתים, דפוסים. כ״י א: ״מיפומיה״.
ד. רב: כך ב-גב, גב2, גד, גי, כ״י נ, עיתים, דפוסים. חסר בכ״י א.
ה. מה: גב: ״מא״. דפוסים, רא״ש: מאי.
בעל המאורר״י מלוניל על רי״ףעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בעל המאורר״י מלוניל על רי״ףהכל
 
(4) {בבלי עירובין טו ע״א} איתמר לחי העומד מאיליו אביי אמר הואי לחי רבא אמר לא האוי לאחי היכא דלא סמכינןא עליה מאיתמל כולי עלמא לא פליגי דלא [הוי לחיב] כי פליגי היכא דסמכיןג עליה מאיתמל אביי אמר הוי לחי דהא סמכינןד עליה [מאיתמלה] רבא אמר לא האוי לחי [דאע״ג]⁠ו דסמיכיןז עליהח מאיתמל כיון דלאו אדעתא דהכי עבדיה לא האוי לחיט והיל׳ [כאביי]⁠י ביע״ל קג״ם (סימ״ן)⁠יא [והא]⁠יב חדא מיניהו. ובלחי בלחוד הוא דפליגי אבל מחיצה העומדת מאיליה דברי הכל הוייהיג מחיצה:
א. סמכינן: גד, עיתים: ״סמכי״. דפוסים: סמיכו.
ב. הוי לחי: כך ב-גב, גב2, גד, כ״י נ, עיתים, דפוסים. חסר בכ״י א.
ג. דסמכין: כ״י א לפני הגהה ״סמכינן״. גב, גב2, גד: ״דסמיכין״. כ״י נ: ״דסמיכי״. דפוסים, עיתים: ״דסמכי״ כבהמשך.
ד. סמיכינן: כך בכ״י א, גב, עיתים. גד, כ״י נ, דפוסים: ״סמיכי״. גב2: ״סמיכין״.
ה. מאיתמל: כך ב-גב, גב2, גד, כ״י נ, עיתים, דפוסים. חסר בכ״י א.
ו. דאע״ג: כך ב-גב, גב2, גי, כ״י נ, עיתים, דפוסים. כ״י א: ״אע״ג״.
ז. דסמיכין: גד, דפוסים: ״דסמיכי״.
ח. עליה: חסר בדפוסים.
ט. לחי: חסר בדפוס קושטא.
י. כאביי: כך ב-גב, גב2, כ״י נ, עיתים, דפוסים. כ״י א: ״כואתיה דאביי״כ. גד: ״קימ׳ לן כאביי״.
יא. סימ״ן: רק כ״י א. חסר ב-גב, כ״י נ, דפוסים, עיתים.
יב. והא: כך ב-גב, גי, גיב, כ״י נ, עיתים, דפוסים. כ״י א: ״והדא״.
יג. הוייה: גב, גב2, גד, גיב, עיתים, דפוס קושטא: ״הויא״. כ״י נ: ״הוי״. דפוסים: הוה.
בעל המאורר״י מלוניל על רי״ףעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בעל המאורר״י מלוניל על רי״ףהכל
 
(5) {משנה עירובין א:ז-ח} מתני׳ בכל עושין לחיים ואפילו בדבר שיש בו רוח חיים ר׳ [מאיר]⁠א אוסר ומטמא משום גולל ור׳ מאיר מטהר וכותבין עליו גיטי נשים ורבי יוסי הגלילי פוסלב. שיירה שחנת בבקעה והקיפוה כלי בהמה מטלטלין בתוכה ובלבד שיהאג גדר גבוה עשרה טפחים ולא יהו [פרצות]⁠ד יתירות על הבנין וכל פירצה שהיא כעשר אמות מותרת מפני שהיא כפתח יתר מכאן אסור:
א. ר׳ מאיר: כך ב-גב, גב2, גד, גיב, כ״י נ, ריבב״ן, עיתים (סי׳ צט), דפוסים, בה״ג. כ״י א, גי, רמב״ם פיהמ״ש: ״ר׳ יוסי״.
ב. בכל עושים...ורבי יוסי הגלילי פוסל: בדפוסים מקומו למעלה עם המשנה הקודמת.
ג. בכ״י א חסרות כאן כמה שורות, עד לאמצע המשנה הבאה (על פי הדומות): ״ובלבד שלא יהא בין קנה לקנה״, והושלמו שם בגליון.
ד. פרצות: כך ב-גב, גב2, גד, רמב״ם פיהמ״ש, דפוסים. כ״י א, כ״י נ, עיתים: ״פרוצות״. אך בלשון המשנה המובאת בגמרא בסמוך, כך רק בעיתים.
בעל המאורר״י מלוניל על רי״ףעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בעל המאורר״י מלוניל על רי״ףהכל
 
(6) {בבלי עירובין טו ע״ב, טז ע״ב} איתמר פרוץ כעומד
בעל המאורר״י מלוניל על רי״ףעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בעל המאורר״י מלוניל על רי״ףהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144